Lær at sammenligne lån

posted in: Hobby, Hus og have, Rejse | 0

Vil du gerne lære at sammenligne lån? Når du på et tidspunkt får brug for flere penge på kontoen, er det vigtigt at du ved, hvordan du finder den billigste løsning. Alle lån påvirker din privatøkonomi i høj grad og da renterne kan være vidt forskellige, vil forarbejdet og sammenligningsprocessen være meget værdifuld. Laerat.dk giver dig her en guide til at sammenligne lån.

Først og fremmest bør du vide, at der er stor forskel på at sammenligne lån online og i banken. Det er der flere grunde til. Primært fordi det er langt nemmere at shoppe rundt mellem udbyderne online, indtil du har identificeret den billigste eller bedre.

Du har ikke samme tilhørsforhold til disse, som du har til din egen bank, hvor du allerede har en privatkonto, dankort, netbank og meget mere.

Sammenligning af lån online

Ved sammenligning af lån online, får du det generelt serveret på et sølvfad. I “gamle dage” var en stor del af forarbejdet overladt til dig selv som forbruger. Det medførte mange dårlige beslutninger og forbrugere, der ikke var prisbevidste nok.

I tiden med mange nye sammenligningstjenester, er de ligeledes vundet frem på lånemarkedet. Det betyder at du nu kan tjekke dine muligheder, hvad firmaerne kan tilbyde dig og hvad deres renter er, i løbet af ganske få minutter.

Vi vil kort beskrive hvordan og hvilke steps du bør gennemgå som kunde:

  1. Brug en sammenligningstjeneste – fx. Laanomaten.dk eller Findino
  2. Få overblik over hvem der kan hjælpe dig
  3. Tjek udbydernes renter, vilkår og opstartsgebyrer
  4. Ansøg hos dine 2-3 favoritter
  5. Afvent lånetilbud – kommer ofte samme dag
  6. Sammenlign ÅOP og vilkår – vælg den laveste ÅOP

Der er flere punkter og begreber ovenfor, du sikkert ønsker at få uddybet? Det er i hvert fald ikke alle danskere, der er lige velbevandret i de økonomiske begreber. Du bør altid starte med at danne dig overblikket generelt, så du kan identificere dine favoritter og ansøge hos disse. Hvorfor ansøge flere steder?

Den korte forklaring, er fordi du aldrig kan vide hvem der er billigst. Vælger du dem med de laveste vejl. renter, er de ikke nødvendigvis billigst. Dels fordi ÅOP er det centrale nøgletal og dels fordi det er udbydernes kreditvurdering, der definerer din tilbudte rente. Så få ansøgt hos flere, da det gøres gratis og uden du forpligter dig.

ÅOP står for (Årlige Omkostninger i Procent) og medregner samtlige forpligtelser. Det indebærer opstartsgebyrer, løbende gebyrer og andre udgifter, du nemt kan komme til at overse. Specielt hvis du kun fokuserer på renten.

Hvis du vil gå efter det billigste lånetilbud, er det altså ÅOP du skal se efter og ikke renten. Det er vigtigt at huske på, da forskellene kan være betydelige i kroner og øre.

Sammenligning af lån i banken

Sammenligning af lån i banken er noget anderledes. Specielt fordi der ikke er samme standard prislister og faste renteniveauer, man kan lave en oversigt over. Samtidig er det langt mindre normalt at “shoppe rundt” mellem flere pengeinstitutter.

Dette blandt andet fordi flere banker vil kræve du har dine aktiviteter og konto hos dem, førend du kan blive godkendt til et boliglån, billån etc. Du har med andre ord et tilhørsforhold, der gør sammenligningsprocessen markant sværere.

MEN, for der er et men, særligt når det kommer til boliglån. De har en stor betydning for din privatøkonomi, så her bør du ikke være bange for at undersøge markedet. Selv små renteforskelle kan gøre en stor forskel, over 10, 20 eller 30 år. Samtidig vil de fleste danskere være villige til at flytte bank, for at opnå en lavere rente på boliglånet.

Vi anbefaler at du tjekker pengeinstitutternes ÅOP-satser via Pengepriser.dk, en prisportal som Finansrådet og Forbrugerrådet Tænk står bag. Her kan du altså være sikker på troværdigheden og på at du får et retvisende billede af markedet.

Bruge det til at identificere de billigste banker på papiret. For at vide hvem der vil være bedst for dig, er du nødt til at forhøre dig hos den enkelte bank. Det gøres typisk via et telefonopkald eller møde, da online ansøgninger ikke er udbredte her.

Processen er samlet set, noget mere omstændig og tidskrævende, men ved store pengebeløb er det al tiden værd. Husk på at hvis du får et bedre tilbud fra en anden bank, kan du anvende dette til at presse din nuværende.

Alt for mange danskere tager bankens tilbudte rente, for gode varer, uden at overveje alternativerne. Det bør du være åben for, så du sikrer dig selv den billigste løsning. Uanset om du søger boliglån, billån eller andet.

Vi håber du er blevet klogere på de forskellige fremgangsmåder. Fælles for dem er, at det er en god investering af din tid, som typisk vil spare dig mange penge.

Facebooktwitter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.